Şu an okuduğunuz yazı:
Aile Destek Projesi: Sen git velin gelsin..!

Aile Destek Projesi: Sen git velin gelsin..!

Uyuşturucuyla mücadelede baskın değil ziyaret. Bugüne kadar 200 kapıyı çalan İstanbul polisi, küçük bağımlıların aileleriyle görüşüp çocukları tedaviye yönlendiriyor.
İstanbul Narkotik polisinden uyuşturucuyla mücadelede yeni model… Zehir batağına saplanmış gençleri kurtarmak için başlatılan bir dizi projeden biri de ‘Aile Destek Projesi’. Projede uyuşturucu madde kullanımından yakalanmış 18 yaşından küçük çocukların ailelerinin desteklenmesi amaçlanıyor. Yapılan analizlerde; ailenin şiddet, eve hapsetme ve baskı gibi yaklaşımlarının gencin madde kullanım probleminden uzaklaşmasını engellediği tespit edildi. Narkotik dedektifleri, ailelerin farkındalık düzeylerinin artırılması için onları uzman ekiplerle ziyaret etme kararı aldı.


PİLOT İLÇE GAZİOSMANPAŞA
Ekiplerin ziyaretleri, İlçe Emniyet Müdürlüğü’nü tarafından organize edildi. Çocuğu madde kullanmaktan yakalanmış tüm ailelerden telefonla randevu istendi. 2011 yılı içerisinde Gaziosmanpaşa İlçesi’nde çocuğu madde kullanmaktan işlem gören yaklaşık 250 aileden 200’üne ulaşıldı. 50 aileye ise adres değişikliklerini bildirmedikleri için ulaşılamadı. Çalışmalar esnasında uyuşturucu bağımlısı çocukların evde olmadığı saatleri tercih eden uzmanlar, aileleri dinledikten sonra doğru olan yöntemleri anlattı. Aileler devletten gelen bu destek karşısında projeye katılarak çocukları tedavi ettirmeye başladılar. Ailelere ‘Hedef sensin’ el kitapları veriliyor. Durumları iyi olmayan ailelere de belediyeler aracılığıyla gıda ve tekstil yardımı da yapılıyor. Risk grubundaki çocukların ailelerinde görülen en yaygın problemin doğru yetiştirme tarzındaki eksiklikler olduğunu belirten uzman dedektiflerin verdiği bilgiye göre ailelerin bu hataları gençlik döneminde davranış bozukluklarına yol açıyor.
YANLIŞ ROL MODEL TETİKLİYOR
Gençlerdeki özgüven eksikliği, yanlış kişileri rol model seçmeleri, meraklarını kontrol altına alamamaları, ‘hayır deme’ becerilerinin gelişmemesi gibi sebeplerle zaaflarına yenik düşerek yanlış olduğunu bile bile uyuşturucu maddeyle temas ediyor. Bu risklere çevresel ve sosyal riskler de eklenince çocukların madde kullanımından alıkoyulması güçleşiyor.

Akşam Gazetesi /

En başa dön