Shimano Vites Sistemi Sıralaması
Bisiklet gövdesinden sonra en önemli parça vites sistemidir. Dünya genelinde birçok firma vites sistemi üretmektedir ancak iş kaliteye gelince sayılabilecek firma sayısı çok azdır. En yaygın ve alanda rakabet eden firmalar ise Sram ve Shimano’dur. Bu yazımda Shimano firmasının vites sistemini ele alacağım.
Shimano vites sistemleri
Shimano üç tür vites üretmektedir: a) yol b) MTB ve c) göbekten vites. Bu kategorilerde amatör düzeyden profesyonel düzeye kadar vites sistemleri bulabilirsiniz. Shimano, dağ bisikleti serilerinde düzeyine göre ayrı bir isim ve kod, aynı şekilde yol bisikletlerinde ayrı isim ve kod kullanmaktadır. Göbekten vites şeklinde tabir edilen şehir bisikletleri için de ayrı bir isim ve kod kullanmaktadır.
MTB (Dağ) bisikleti sıralaması
Shimano’nun dağ bisikletleri için ürettiği donanımların isimleri üst düzeyden alt düzeye doğru sıraladığımızda şu şekildedir;
XTR
XT
SLX
DEORE
ALIVIO
ACERA
ALTUS
TOURNEY.
İlk baştakiler profesyonel, sondakiler ise amatör düzeyde kullanıcılar için üretilmektedir. Arasındaki temel farklılık ise kullanılan malzemelerin sağlamlığı, ağırlığı ve sunduğu performansıdır. Mesela Shimano Tourney gibi alt modellerde plastik malzemeler kullanırken, Deore serisine geldiğinde artık aliminyum parçaları tercih etmektedir. Ancak profesyonel düzeyde kullananlar için alimünyum halen ağır olduğu için üst modellerde krom metali kullanmaktadır. Bu parçaların işciliği ve maliyeti ise fiyata yansımaktadır.
Şehir bisikletleri sistemi
Shimano şehir bisikletlerinde ya göbekten vites sistemli modellerini ya da MTB kategorisindeki modellerini kullanmaktadır. Şehir bisikletleri yarış veya performans amaçlı üretilmediği için firmalar yaygın olarak Deore ve alt serilerini şehir bisikletlerinde tercih etmektedir. Öte yandan daha hızlı yol almaları için MTBlerde kullanılan aynakollardan daha büyük aynakolların şehir bisikletlerinde kullanıldığını unutmayın. Birçok MTB 22X34X42 aynakol kullanırken şehir bisikletlerinde 26x36x48 gibi bir kombinasyona rastlarız.
Göbekten vites sistemi Nexus ve Alfine modelleri olarak satılmaktadır. Nexus modeller 7 veya 8 vites olarak üretilirken Alfine modeli bir üst kategori olarak üretilmekte ve 11 vites olarak satılmaktadır.
Yol bisikletleri sıralaması
Shimano’nun yol bisikletleri için ürettiği donanımların isimleri üst düzeyden alt düzeye doğru sıraladığımızda şu şekildedir;
DURA-ACE
ULTEGRA
105
TIAGRA
SORA
CLARIS
TOURNEY
Shimano Tourney serisi 2013 yılından itibaren yol bisikletleri için de ayrıca tasarlanarak kullanılmaya başlanmıştır. Genel olarak vites sıralaması yaparsak;
SHIMANO TOURNEY – 7’Lİ SİSTEM (A70 Serisi)
SHIMANO CLARIS – 8’Lİ SİSTEM (2400 Serisi)
SHIMANO SORA – 9’LU SİSTEM (3400 ve 3500 serisi)
SHIMANO TIAGRA – 10’LU SİSTEM (4500 9’lu sistem ve 4600 serisi)
SHIMANO 105 – 10’LU SİSTEM (5700 9’lu sistem ve 5800 11’Lİ sistem)
SHIMANO ULTEGRA – 10’LU SİSTEM (6700 10’lu sistem ve 6800 11’Lİ sistemdir)
SHIMANO DURA-ACE – 10’LU SİSTEM (7900 10’lu sistem ve 9000 11’Lİ sistemdir)
Shimano vites kodları
Shimano, her bir ürün için ayrı kod kullanmaktadır. Kodların başındaki harfler ne tür olduğunu, numaralar ise hangi seri olduğunu gösterir.
RD = Rear Derailleur = Arka Aktarıcı
FD = Front Derailleur = Orta Aktarıcı
M = Mountain = Dağ (Dağ bisikleti için üretilen modellerde hangi seri olduğunu gösteren sayılardan önce M harfi kullanılır. Yol bisikletlerinde ise herhangi bi harf bulunmaz.)
Sayılar ise 7’li/8’li/9’lu/10’lu sistemleri ve model serisini gösterir.
Örn: RD-M390 modelini inceleyelim.
RD= Rear Derailleur (Arka aktarıcı),
M = Mountain (MTB serisi)
390 Acera 9’lu seriyi temsil etmektedir.
Bu seriler göbeklerde FH, Aynakollarda FC, Rublelerde CS gibi ingilizce terimlerin baş harfleriyle kullanılır.
Dağ serilerinde -M ibaresi kullanılırken,
Yol serilerinde -R ibaresi kullanılmaz.
Örn: RD-M390 (9’lu sisten Acera Arka Aktarcı)
RD-3400 (9’lu Sistem Sora Arka Aktarıcı)