Şu an okuduğunuz yazı:
Sram vites grubu sıralaması

Sram vites grubu sıralaması

Sram vites

Bisiklet dünyasında Shimano, yaygınlığı ve ürün çeşitliliği ile pazardaki dev ancak onu zorlayan birçok firma farklı ürünlerle pazardan pay almaya çalışıyor. Sram bu firmalarında arasında en güçlü rakiplerden biridir. Bir Amerikan firması olan Sram vites ilk seri üretim fabrikasını uzakdoğuda açtı ve sonrasında hızla büyüyerek dünyanın birçok noktasında üretim tesisini çoğalttı.

Shimano hem fiyat hem de öncü olduğu için patent hakları ile Sram’ı sıkıştırıyor. Sram ise yeni yaklaşımlarla ve fiyatlandırma ile pazarda güçlü bir rakip olduğunu gösteriyor. Öncelikle Sram hangi konularda Shimano vites grubundan farklı olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bu ayrışma onların patent alanındaki mücadelesinden ve kullanıcılara sunduğu farklı deneyimlerden kaynaklanıyor.

İttir değiştir vitesi mi yoksa çevir değiştir vitesi mi tercih edersiniz?

Birçoğumuzun çocukluk bisikletlerinden hatırladığımız çevir değiştir (Gripshift) vites sistemi Sram’ın ileri boyutlara taşıdığı bir vites sistemidir.  Shimano bu vites sisteminin eksiklerini telafi etmek için tetik vites dediğimiz ittir değiştir vites sistemini geliştirdi ve bisiklette vites değiştirmek, bir vitesde sabit kalmak ve özellikle ramplarda güç kaybetmeden vites değiştirmek kolaylaştı.  

Sram ise patent haklarında hukuki sorunların altında ezilmemek için çevir değiştir sistemini geliştirdi ve aynı Shimano’da tek parmakla kolaylıkla vites değiştirecek bir sistem ortaya koydu. Yine Shimano’da olduğu gibi hangi viteste olduğunuzu gösteren ekrandan, sürtünmeyi azaltacak kablolamaya kadar her türlü teknolojiyi bu vites sisteminde kullanıyor. X7 serisine kadar bütün MTB vites serisinde çevir değiştir sistemi kullanan Sram, üst grup Shimano kullanıcılarını ikna etmek için üst serilerde ittir değiştir sistemini Rapidfire+ olarak sürücülere sunmaya başladı. Ancak kendi kullanıcıları için bütün vites serilerinde çevir değiştir sistemini üretmeye devam etmektedir. Yani Shimano vites sistemine alışmış biri Sram’ın Rapidfire+ sistemindeki vites grubunu satın alırsa kullanıcı deneyimini değiştirmek zorunda kalmayacaktır. 

Sram vites değiştirme oranları farklı

Shimano vites sistemlerinde standart olarak 1:2 vites değiştirme oranı kullanmaktadır. Sram ise bu oranı 1:1 olarak sürücülere sunmaktadır. Bu oran ne anlama gelmektedir? Mesela 1:1 vites aralığı oranı, vites değiştiricinin her 1mm’lik hareketinde, arka aktarıcının (rear derailleur) 1mm hareket ediyor demektir. Yani başka bir ifadeyle vites değiştiriciye uygulanan baskı Sram’da aynı ölçüde arka aktarıcıya ulaştırılmaktadır. Bu sürücüler için daha hızlı vites değiştirme imkanı demektir. 

Sram yine Shimano kullanıcılarına kendi sistemine çekmek için Rocket, Attack ve MRX modelleri üretti. Bu modeldeki vitesleri kolaylıkla Shimano vites sistemi ile uyumlu bir şekilde kullanabilirsiniz. Bu modeller de yine Shimano gibi 2:1 oranında vites değiştirme oranına sahiptirler. 

MTB Serisi

Sram ilk MTB alanında kendini ortaya koymuştu ve halen bu alandaki iddiasınını sürdürmektedir. En son ürettiği XX1 modeli ile ön aktarıcının sağlayacağı vites aralığını tek arka aktarıcı ile sağlayarak artık MTB serisinde ön aktarıcının işlevini ortadan kaldırdı. 

Sram vites

Yol bisikleti serisi

Sram ilk MTB grubunda vites üretmeye başladı ancak 2006 yılından itibaren yol bisikleti grubunda da üretime geçti. Giriş seviyesinde üretilen Apex modeli Shimano’nun Tiagra ve 105 modeli arasında bir kaliteye eş değer kabul ediliyor. Diğer modelleri ise Shimano’nun üst düzey vites modellerine göre sıralanmaktadır. Sram’ın yol bisikleti vites sistemleri diğer markaların eş değerlerine göre daha hafif kabul ediliyor. 

Grupset (en iyiden aşağıya sıralama) Vites sayısı
Red eTAp 11
Red 11
Force 11
Force 1 (Disk fren uyumlu) 11
Rival 11
Rival 1 (Disk fren uyumlu) 11
Apex 10
Apex 1 10

Sram vites sistemleri sonuç

Bu yazı bir Sram veya Shimano vites karşılaştırması amacıyla hazırlanmadığı içinikisi arasında bir kıyaslama yapmıyoruz. Sram hızla gelişen, her geçen gün kullanıcı sayısını arttırmaktadır. Hatta yeni teknolojileri sürücülere tanıtma konusunda daha iddialı ve isteklidir. Shimano ise daha fazla grupset seçeneğiyle ve fiyat aralığıyla bisikletçilerin gözdesi durumundadır. Eğer başlangıç seviyesinde bisikletlerle işe başlıyorsanız, Sram standartları Shimano’nunkinden daha yüksek. Bir de buna çevir değiştir gibi bir vites sistemini deneyimi eklemek istiyorsanız neden Sram vites sistemini tercih etmeyesiniz. 

En başa dön